10 Mart 2021  |  Baklava Hakkında

Antep Fıstığının Kullanım Alanları

Antep fıstığının kullanım alanlarını sizin için derledik!

Ağaçta yetişen kabuklu bir yemiş olan Antep fıstığı baklavayı taçlandıran, kalitesi baklavanın lezzetini direkt olarak etkileyen bir meyvedir.


Tarihi araştırmalara göre Antep fıstığının geçmişi M.Ö. 6750 tarihlerine dayanıyor. Bu araştırma Antep fıstığının tüketilen ilk meyvelerden birisi olduğunu ortaya koyuyor.

Nice hükümdarın sofralarına konuk olan Antep fıstığı gelişmiş tarım sayesinde artık her eve konuk olabiliyor.

Antep fıstığı keklerden kurabiyelere kadar birçok tatlıda başrol olarak kullanılır, Antep fıstığı yalnızca tatlılarda değil ezildiği takdirde fıstık ezmesi olarak kahvaltılarda da yer eder. Ancak hamur işlerine lezzet kazandırmayı seven bu meyvenin favorisi hiç şüphesiz baklavadır.

Baklavanın lezzetini etkileyen birçok parametre vardır, hamurun inceliği, kaç kat olduğu, yağın kalitesi. Bu parametrelerden belki de en önemlisi Antep fıstığının kalitesidir.

İlgili: Gaziantep Mutfağı Unesco Koruması Altında

Antep fıstığının en verimli biçimde Gaziantep’te yetiştirilmesinin sebebi; bölgenin kendine özgü ekolojik özellikleri. Gaziantep, iklimi, toprağı, havasıyla Antep fıstığının başarılı bir biçimde yetiştirilmesini sağlayacak her şeye sahiptir.

Baklavanın Vazgeçilmezi Antep Fıstığı

Antep fıstığı, baklava başta olmak üzere birçok tatlı ile mükemmel bir lezzet uyumu yakalar. “Baklava fıstıklı mı yoksa cevizli mi olmalı?” konulu tartışmalar hala sürüyor olsa da çoğu baklava ustasına ve tutkununa göre bu tartışmanın galibi net biçimde fıstıklı baklava.

Gazi Antep Baklavası


Yukarı