8 Şubat 2021  |  Baklava Hakkında

Fıstıklı Baklava mı Cevizli Baklava mı?

Namı dünyaya yayılmış olan uluslararası lezzet Gaziantep’in meşhur tatlısı baklava ile ilgili en popüler kıyaslardan birisi; fıstıklı baklava mı cevizli baklava mı?

Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.

Tüketicilerin fıstıklı baklava ve cevizli baklava kıyasıyla alakalı en çok yönelttiği sorulardan birisi de “Fıstıklı baklava mı cevizli baklava mı pahalı?” sorusu oluyor. Cevizli baklava fıstıklı baklavaya nazaran daha düşük maliyetlere üretilebiliyor çünkü ceviz, fıstıktan daha ucuz. Bu anlamda değişiklik göstermekle birlikte cevizli baklava fıstıklı baklavadan daha ucuz diyebiliriz.

Cevizli baklavanın en çok tüketildiği il ise Adıyaman. Adıyamanlılara cevizli baklavayı mı yoksa fıstıklı baklavayı mı tercih edecekleri sorulduğunda ezici bir üstünlükle cevizli baklava galip gelecektir. Ancak baklavanın asıl şehri Antep’te gerçek baklava Antep’in en güzel fıstıklarıyla üretilir.

Bu kıyaslamaya net bir galip belirlenemez ancak kesinlikle gerçek Antep baklavası fıstıklı olur denilebilir.

Fıstıklı baklava ve cevizli baklava arasında maliyet karşılaştırmasının yanı sıra lezzet farklılıkları da tartışma konusu olmakta. Hangi baklavanın daha lezzetli olduğunu söylemek herkesin ayrı ayrı damak zevkine bağlıdır. Bu durum sadece ceviz-fıstık arasında olmamakla birlikte, örneğin baklavanın üstüne dökülen şerbetin miktarı da damak zevkine göre değişebilir.

Fıstıklı ya da cevizli hangi baklava çeşidi olursa olsun, lezzetini belirleyen en önemli unsur kullanılan malzemelerdir. Cevizin kalitesi her yerde hemen hemen aynı olsa bile fıstık için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Lezzetli bir fıstıklı baklava yenilmek istendiğinde, hakiki Antep fıstığından yapılması gerekmektedir.

Baklavanın tarihine bakıldığında ise farklı coğrafyalarda farklı baklava çeşitlerinin yenildiğini görebilmek mümkün. Özellikle eski zamanlarda İstanbul konaklarında cevizli baklavanın daha sık tüketildiği tarihsel kaynaklardan ulaşılan bir bilgidir.

Fıstık Baklava İçin Kullanılan Malzemelerin Önemi

Antep yöresine ait olduğu bilinen, fıstığının da bu bölgede yetiştiği fıstıklı baklava için kullanılan malzemelerin kalitesi lezzet açısından oldukça önemlidir.

Fıstıklı Antep baklavası için özel olarak kullanılan bir fıstık türü bulunmaktadır. Bu fıstığın ayırt edici özelliği daha yağlı ve daha lezzetli olmasıdır.

Fıstığın cevize nazaran çok daha az bölgede yetişiyor olmasından kaynaklı maliyetlerinin de yüksek olması, bu anlamda fıstıklı baklavayı daha değerli kılıyor.

Cevizli baklava yapımında ceviz için herhangi bir hile yapılmazken, fıstığın maliyetinden kurtulmak adına rengini benzeterek pek çok hile de yapılabilmektedir. Bu nedenle de fıstıklı baklava satın almadan önce insanların iyi bir markanın, kaliteli malzemeler ile yapılmış olan tatlılarını tercih etmeleri gerekecektir.

Toplum içinde fikir ayrılıklarına neden olan; Baklava fıstıklı mı cevizli mi olur? Tartışmasına bir nokta koymak gerekirse, her iki baklava çeşidinin sıklıkla tüketildiğini ancak yapılış şekli, kullanılan malzemeler gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulduğunda fıstıklı Antep baklavasının daha özel olduğu söylenilebilir.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları Yedi :)

Gazi Antep Baklavası


Yukarı