1 Şubat 2021  |  Baklava Hakkında

Gaziantep Mutfağı UNESCO Koruması Altında

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun bu zamana kadar sadece sekiz şehri eklemiş olduğu “Yaratıcı Şehirler Ağına” Türkiye’den de bir şehir katıldı. Gaziantep, bu ağa gastronomi alanında giren Türkiye’nin ilk şehri olmuştur.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun bu zamana kadar sadece sekiz şehri eklemiş olduğu “Yaratıcı Şehirler Ağına” Türkiye’den de bir şehir katıldı. Gaziantep, bu ağa gastronomi alanında giren Türkiye’nin ilk şehri olmuştur.

UNESCO tarafından 100’den fazla şehrin katılımıyla kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı, 2004 senesinden bu yana pek çok farklı alanda şehirleri koruma altına almaktadır.  Bu ağın kurulmasında temel amaç, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki şehirlerin kültürel, ekonomik ve sosyal anlamda gelişimlerini sağlamaktır. Aynı zamanda UNESCO tarafından koruma altına alınan şehirler, isimlerini dünyanın pek çok farklı bölgesinde duyurmayı ve görünürlüğünü arttırmayı hedeflemektedirler.

UNESCO koruması altına alınarak Yaratıcı Şehirler Ağına üye olmak isteyen şehirlerin gastronomi, sinema, el sanatları gibi kendi kültürlerini yansıtabilecekleri alanlarda yaptıkları başvurular değerlendirilmektedir.

UNESCO’da Gaziantep Sunumu

Paris’te bulunan UNESCO Merkezi’nde hem 70. Yıldönümü hem de Dede Korkut kitabının bulunmasının 200’üncü yıl dönümü nedeniyle ilgi çekici bir program düzenlendi. Düzenlenen programın en ilgi çekici kısımlarından birisi de Gaziantep şehri ve bu şehrin mutfağının tanıtıldığı bölüm oldu. İzleyicileri adeta büyüleyen sunum Gaziantep’i çok farklı kültürlerden toplumların tanımasına da fayda sağlamıştır.

Gaziantep Belediye’sinin ev sahipliği yaptığı resepsiyonda da Gaziantep’in Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınması için Antep mutfağının onlarca farklı çeşitteki yemeklerinden örnekler sunulmuştur. Binlerce konuğun izlediği bu sunumun Antep mutfağının gelişmesi için de fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

Farklı kültürden insanlar, Gaziantep mutfağındaki yemek çeşitlerini yakından tanımakla kalmayıp, Gaziantep’in tarihi yapıları, kültürel etkinlikleri gibi pek çok farklı alanda da bilgi sahibi oldular.

Yüzyıllardır Lezzete Ev Sahipliği Yapan Antep Mutfağı

Pek çok farklı kültürü içinde barındıran Gaziantep mutfağında yüzlerce çeşit yemek türü yer almaktadır.

Et yemeklerinde Gaziantep mutfağı hem ülkemizde hem de dünya genelinde adından sıklıkla söz ettirmektedir. Dünyanın pek çok bölgesinden insanlar, bu lezzeti kendi yerinde deneyimlemek için Gaziantep’e seyahatler düzenlemektedirler. Özellikle kebap çeşitleri konusunda, yoğurtlu, kabak, kazan, sebzeli gibi pek çok farklı türdeki çeşitliliği ile dünyada bir ilke de imza atılmaktadır. Toplamda otuzdan fazla kebap çeşidi bulunan Gaziantep Mutfağı, bir yemeğe en çok çeşitlilik kazandıran mutfaklardan bir tanesidir.

Gaziantep mutfağının ön plana çıkmasında önemli lezzetlerinin başında Antep’e özgü yapılan baklava gelmekte. Antep baklavası yapılma şekli ve içerisinde kullanılan malzemeler ile diğer baklavalardan kendini ayıran özelliklere sahiptir.

Antep baklavası, yörede yetişmekte olan baklavalık fıstıklardan imal edildiği için oldukça özeldir. Aynı zamanda içerisinde kullanılan yağ dahi bu yörelere özel olarak bilinen oldukça değerli bir yağdır. Antep baklavasının bu kadar özel ve lezzetli olması, dünyanın pek çok yerine ihraç edilmesinde önemli bir faktör olmakta. Günümüzde Gaziantep üzerinden dünyanın pek çok farklı bölgesine, alınan siparişlere göre ya da ihraç amaçlı Antep baklavası gönderimi yapılıyor.

Siz de UNESCO tarafından koruma alınan mutfağın eşsiz tatlısı Antep baklavasının gerçeğini sipariş etmek isterseniz ürünlerimize mutlaka göz atın!

Gazi Antep Baklavası


Yukarı