30 Mayıs 2021  |  Baklava Hakkında

Hem Okudum Hem de Tattım!

Gaziantep mutfağını konu alan kitapları sizin için derledik, mutlaka inceleyin!

Türk Mutfağı’nın dünya mutfakları arasındaki özel yerinden söz etmeye gerek yok. Gaziantep Mutfağı ise sadece Türkiye’de değil, seyahat yazarları, turizm rehberleri, lezzet gezginleri ve Gaziantep mutfağını anlatan, Gaziantep mutfağı hakkında bilgi içeren kitaplar sayesinde tüm dünya tarafından tanındı.

 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun bu zamana kadar sadece sekiz şehri eklemiş olduğu “Yaratıcı Şehirler Ağına”, gastronomi alanında giren ilk şehrimiz de Gaziantep oldu. Konuyla ilgili ayrıntıları Gaziantep Mutfağı Unesco Koruması Altında adlı blog yazımızda okuyabilirsiniz.

 

Yemeğe ve gezmeye olduğu kadar okumaya da meraklı takipçilerimiz için (birçoğunuzun yemek kitapları koleksiyonunda zaten varolduğunu düşündüğümüz) Gaziantep Mutfağı konulu kitaplarla ilgili bir derleme hazırladık.

 

Güneşin ve Ateşin Tadı – Gaziantep Mutfağı

Aylin Öney Tan

Yapı Kredi Yayınları

 

Gaziantep Mutfağı kültürlerin harmanlanmasıyla zenginleşen ve tarihin derinliklerinden gelen müthiş bir geçmişe sahip. Asırların damıttığı lezzete, güneşin ve ateşin kattığı tat ekleniyor, Gaziantep mutfağını benzersiz kılıyor.

 

“Güneşin ve Ateşin Tadı – Gaziantep Mutfağı” kitabı Gaziantep evlerinde yaşayan, kimi kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerden oluşan 163 tarif bulunuyor. Tarifler, Gaziantep Ticaret Odası tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından seçildi. Komisyon Gaziantep mutfağı üzerine kitapları olan beş değerli yazardan oluşturuldu. Derlenen tarifler editörün süzgecinden geçen bilgiler ile zenginleşti, aile yadigârı tarifler ile bilgi ve birikimler harmanlandı. Kitap konusunun uzmanı bir ekip tarafından yayına hazırlandı. Gaziantep lezzetleri fotoğraflar, çizimler ve tasarım ile rengârenk iştah açıcı bir kitap olarak sofraya kondu. (Tanıtım Bülteninden)

 

 

Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri

Özden Merber Sabuncuoğlu

Gazikültür A.Ş. Yayınları

 

Tarihi İpek Yolunda Gastronomik Bir Durak: Dört Mevsim Gaziantep Yemekleri adlı bu çalışma, Gaziantep’in zengin mutfağında bulunan yemekleri ve tariflerini zengin fotoğraf görselleriyle ortaya koymaktadır. Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan kitap, Gaziantep’in sahip olduğu mutfak kültürünü bilimsel verilerle gözler önüne sermektedir. Kitapta Gaziantep Mutfağı; çorbalar (20), kebaplar (20), etli yemekler (63), meyveli yemekler (19), yoğurtlu yemekler (24), köfteler (25), dolmalar ve sarmalar (28), pilavlar (45), börekler ve lahmacunlar (18), zeytinyağlı yemekler ve aperatifler (28), salatalar, piyazlar ve cacıklar (43), tatlılar (49), receller ve şuruplar (35), kahvaltılıklar (19) başlıklarında yaklaşık 400 çeşit tarife yer verilmiştir. Ayrıca kışa hazırlık bölümünde Gaziantep Mutfağında önemli bir yer tutan kurutmalıklardan bahsedilmiştir. (Tanıtım Bülteninden)

 

 

Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri

Tahir Tekin Öztan

Gazi Kültür A.Ş. Yayınları

 

Gaziantep Mutfağı geçmişten itibaren Türk yaşam şeklinin, Türk beslenme alışkanlıklarının ve kültürel etkileşimlerin bir sentezi sonucu sürekli zenginleşerek; başta sağlık olmak üzere, kullanılan et, sebze, meyve, yoğurt ve kışlık kurutulmuş malzemeleri ile yüzyıllar boyu süren lezzet ve birikimiyle günümüze kadar ulaşabilmiştir. Orta Asya, Mezopotamya ve Akdeniz mutfaklarının birleşimi olarak değerlendirebileceğimiz Gaziantep mutfağı; baharat, zeytinyağı, et ve tahıl çeşitleriyle birbirinden lezzetli geleneksel tatlar içeren 500 çeşide yaklaşan bir yemek yelpazesine sahiptir.

 

Kitabı hazırlayan Tahir Tekin Öztan bu kitabı ortaya çıkmasını bir hayali olarak görmüş ve uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan bu kitabı meydana getirmek için, yaklaşık 1200 kadınla görüşmüş, Gaziantep il, ilçe ve köylerine giderek unutulmaya yüz tutmuş Gaziantep yemekleri birebir görüşerek kayıt altına almıştır.

 

Yemek kitaplarında pek görülmeyen sıradışı bir metotla, tespit edilen her bir yemek farklı bir hanım tarafından tariflendirilmiştir. Gaziantep'in geçmişinde var olan zengin muftağı günümüz hanımları aracılığı ile günümüze ve geleceğe aktarılmıştır. O yüzden kitabın adı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri olmuştur.

 

Kitapta Gaziantep yemekleri kategorize edilerek sırasıyla; çorbalar (24), salatalar (38), zeytinyağlılar (10), dolmalar ve sarmalar (26), tavalar-kızartmalar (19), börekler-hamur işleri (12), pilavlar-aşlar-buğulamalar (45), lahmacunlar (4), köfteler (20), kebaplar (37), tencere yemekleri (58), yoğurtlu yemekler (21), turşular (16), şerbetler (4), tatlılar (44), reçeller (20), olmazsa olmazlar (25) başlıklarında toplam 423 çeşit tarife yer verilmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

 

 

Şiveydiz-Gaziantep Mutfağı

M. Ragıp Güzelbey

Gazi Kültür A.Ş. Yayınları

"Şiveydiz- Gaziantep Mutfağı adlı” çalışma, Gaziantep’in zengin mutfağında bulunan yemekleri ve tariflerini zengin fotoğraf görselleriyle ortaya koymaktadır. Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan kitap, Gaziantep’in sahip olduğu mutfak kültürünü bilimsel verilerle gözler önüne sermektedir.

Kitapta yemek yaparken et ve malzeme seçiminin nasıl olması gerektiği, yemek pişirilmesinde ateşin hangi ayarda olması, baharatların ve diğer malzemelerin ne oranda kullanılacağı hakkında notlar bulunmaktadır.

 

Börekler, cacık-piyaz-salatalar, çorbalar, dolma ve sarmalar, kebaplar, köfteler, lahmacunlar, pilavlar, sade ve salçalı tencere yemekleri, yoğurtlu yemekler, zeytinyağlı ve yumurtalılar, tatlılar olmak üzere toplam 12 bölümden oluşan kitapta, her başlık altında kategorize edilen yemek tarifleri mevcuttur. Her bölüm öncesinde o bölüm yemeklerinde bilinmesi gereken hususlar hakkında açıklayıcı bilgiler yer almıştır. Kitabı farklı kılan bir özellik de her tarifin altında o yemeği farklı kılacak notlar verilerek okuyucunun bilgilendirilmiş olmasıdır. (Tanıtım Bülteninden)

 

Gazi Antep Baklavası


Yukarı