24 Şubat 2021  |  Baklava Hakkında

Baklava ile Ayran İçilir mi?

"Baklava ile Ayran İçilir mi?" diye merak ediyorsanız, bu ikilinin hikayesine göz atın!

Gaziantep’in meşhur tatlısı gerçek Antep baklavası, sadece bayram gibi özel günlerde değil, her zaman Türk kültüründe misafirlere ikram edilen tatlıların başında yer alıyor. Eski zamanlardan beri özellikle Osmanlı saraylarında baklava tüketiminin hayli yüksek olduğu görülmüştür. Geçmişten günümüze kadar uzanan baklava serüveninde bazı farklı yöntemler de beraberinde gelmiş. Baklava yanında ayran içmek eski bir gelenektir ve insanlar sağlıklarını olumlu etkilediğini düşündükleri için bu yöntemi uygulamaktadırlar.

Tüketilen her gıda için yanında bir içecek içmek sindirimi kolaylaştırdığından dolayı sıklıkla bu yöntemler tercih edilebiliyor. Ancak duruma sadece sağlık boyutundan değil lezzet açısından da bakmak gerekir. Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.

Eski geleneklerde oldukça sık tüketilen bu ikili artık günümüzde çok daha az biliniyor ve uygulanıyor.
 

Baklavanın Yanında Ayran İçmenin Faydaları

İnsanların baklavanın yanında ayran içmeleri ne gibi faydalar sağlar? Baklavanın içeriğinde bulunan karbonhidrat, yüksek tüketime bağlı olarak kilo alımına sebep olabilir. Ancak baklavanın yanında ayran içilerek alınan karbonhidratların daha hızlı yakılması sağlanabilir.

Baklava şekerli bir tatlıdır ve fazla tüketildiği zaman dişlerde istenmeyen zararlar oluşturabilir. Ayran, baklavanın şekerinin dişlerde kalmasını önlediğinden dolayı dişleri koruma altına alabilir. Aynı zamanda ayranın içerisinde bulunan kalsiyumlar diş gelişimine de katkı sağlar.

Baklava ile ayran içmenin bir diğer faydası ise mide tarafında gerçekleşiyor. Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlar. Midedeki ekşimelerin önüne geçebilmek için en etkili yöntemlerden birisi, probiyotik içermesiyle bilimsel olarak da sindirim sistemine faydaları olduğu kanıtlanan ayrandır.

Ayran ve Baklava İkilisi Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Ayran, fazla tüketilen baklavanın olumsuz etkilerini ortadan kaldıran bir içecek olsa da yine de baklava tüketimine dikkat etmek gerekir. Baklavanın yanında içilen ayran için herhangi bir kısıtlama yoktur ancak, bazı insanlar nasıl olsa yanında ayran içiyorum diyerek baklava sayısını artırabilir.

Özellikle Gaziantep baklavasının damakta bıraktığı lezzet, insanların tek öğünde fazlasıyla baklava yemelerine sebep olabiliyor. Bunun için insanların baklava tüketimlerine günde 1 porsiyon sınırlaması getirmeleri uzmanlar tarafından da önerilir.

Gazi Antep Baklavası


Yukarı