16 Aralık 2020  |  Baklava Hakkında

Bir Başkadır Gaziantep ve Baklavası

Gaziantep, tarih öncesi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik bir şehirdir. Gaziantep ve Baklavası hem Türkiye hem de Dünya açısından büyük öneme sahiptir.

Gaziantep, tarih öncesi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik bir şehirdir. Gaziantep ve Baklavası hem Türkiye hem de Dünya açısından büyük öneme sahiptir.

Antep olarak da bilinen bu eşsiz şehir, tarihi İpek Yolu'nda stratejik bir öneme sahipti. Dünyada UNESCO listesine giren 26 Yaratıcı Gastronomi Şehirlerinden biri de Gaziantep’tir. Bugün baklavası, kebabı, lahmacunu, katmeri ve daha birçok lezzetiyle Türkiye'nin yemek başkentidir.

Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetinin köklerini güneş ve ateş oluşturur. Taze sebzeler güneşte olgunlaşır ve tüm yiyecekler odun fırınlarında bir ziyafet şeklinde pişirilir.

Bir Başkadır Gaziantep

Tarihi yapıları, zeytinlikleri, üzüm bağları ve fıstık ağaçlarıyla çevrili şehrin kalbi pazarın bulunduğu eski mahallelerde atmaya devam etmektedir.

Tarihi Gaziantep Kalesi, Romalılar tarafından bir gözetleme kulesi olarak tasarlanmış ve 6. yüzyıla kadar çok sayıda ekleme yapıldıktan sonra bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Kalenin duvarlarından birinin yanında harika bir yapı olan, 17. yüzyıldan kalma bir hamam olan Tarihi Naip Hamamı vardır.

Biraz geç açılan, geç saatte de kapanan ve pazar günleri açık olan Gaziantep Kapalı Çarşı’nda  ve çevredeki sokaklarda  bu yöreye ait her şeyi bulabilirsiniz. Her esnafın gizli tarifiyle eşsiz aromalar sunan küçük baharat dağları, kurutulmuş sebzeler, kumaşlar, giysiler, tatlılar, hediyelik eşyalar Kapalı Çarşı’da mevcuttur.

Fıstığın Başkenti

Şehri meşhur kılan ve hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken mimari yapıları,  müzeleri, camileri, eski kiliseleri, yanı sıra Antep fıstığıdır. Gaziantep, Türkiye'nin en büyük fıstık üreticisidir ve tabii ki dillere destan baklavası bu fıstıklarla yapılır.

Antep fıstığı, kuraklığa dayanıklıdır ve başka hiçbir mahsulün şansının olmadığı tepelerde meyve verir. Kısacası, Antep fıstığı sofralara servet getiren bir ağaçtır.

Fıstıklı baklava için hasat zamanı temmuz ayının sonlarıdır. Tam bu zamanda toplanan ve muhteşem bir aromaya sahip fıstıklara boz fıstık da denir.

Gaziantep ve Baklavası

Gaziantep'e gelip de baklavanın tadına bakmazsanız Gaziantep gezisini tamamlamış sayılmazsınız. Peki Gaziantep’te en iyi baklava nerede yenir?

Elbette, Gaziantep'te birçok baklava tadabileceğiniz farklı yerler bulabilirsiniz, ancak bir kez tadını alıp da vazgeçemeyeceğiniz Ömer Güllü 'nün baklavalarının tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ederiz. Peki Ömer Güllü'nün baklavalarının lezzetti nereden geliyor?

En başta içinde, dededen babaya geçen 150 yıllık eşsiz bir lezzet barındırıyor. Yani 10 yıl önce yediğiniz Ömer Güllü baklavası 10 yıl sonra da tamamen aynı lezzette oluyor.

Tamamen Gaziantep mutfağının geleneksel ateş kültürünün devam ettirildiği bir yöntemle pişirilerek baklavalar altın rengini alıyor. Taş fırında, odun ateşinde pişen baklavaların her bir köşesi aynı şekilde rengini alıyor ve tekrar tekrar yemek isteyeceğiniz bir lezzet kazanıyor.

Her şey tamamen doğal olarak, itinayla hazırlanıyor. Özel olarak üretilen sert buğday kullanıyor. Baklavanın kaymağı ve sade yağı, bölgedeki hayvanların sütünden yapılıyor ve uygun şekilde incecik açılan yufkalara ekleniyor.

Baklavanın içindeki fıstıklar da yine bu yöreye ait. Baklavaya eklenen fıstıkların benzersiz aromasının sırrı, parlak zümrüt rengindeyken toplanıp kullanılmasında yatıyor.

Gaziantep gezisi sırasında bir baklava molası için bu tarihi lezzet durağına uğramanızı tavsiye ederiz. Ömer Güllü, mükemmel Gaziantep baklavasının tadını çıkarabileceğiniz 9 farklı adreste hizmet sunmaktadır.

Ayrıca kuru baklava, özel kare baklava, midye baklava, havuç dilimi, şöbiyet, dolama gibi lezzetli tatlıların tadına bakabilirsiniz.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları Yedi :)

Gazi Antep Baklavası


Yukarı