22 Aralık 2020  |  Ustadan Tavsiyeler

Tiryakilerine özel rehber: Gaziantep Kahveleri

Gaziantep baklavaları dışında kahveleri ile de meşhur...

Gaziantep’in yemek ve tatlılarında olduğu kadar, kahvesinde de çok gelişmiş, bambaşka bir kültürü var. Kahve tiryakileri sırf Gaziantep kahve çeşitlerini denemek için turistik olarak her yıl buraya geliyor.

Peki hangi kahveler Gaziantep kültürünü en iyi şekilde yansıtıyor? Eğer siz de kahve ve otantik lezzetlere meraklıysanız hazırladığımız rehber niteliğindeki bu yazıyı çok seveceksiniz. İşte karşınızda Gaziantep’te en çok tüketilen kahve çeşitleri

Menengiç kahvesi Gaziantep kahveleri arasında en bilineni. Menengiç ağacından elde edilen yabani fıstıkların güneş ışığında kurutulduktan sonra öğütülerek, keçi veya inek sütüne şeker katarak pişirildiği yumuşak içimli şekilde hazırlanan lezzetli bir kahve. Üstelik oldukça faydalı olan Menengiç, birçok sağlık sorununa da çözüm olarak kullanılmaktadır.Tadı şekerli sütlü Türk kahvesine oldukça benzer. Oldukça lezzetli olduğu kadar, gezerken kaybettiğiniz tüm enerjiyi size geri verecek kaloriye sahip.

Sabah yediğiniz Antep’in katmerli zengin kahvaltılarından sonra yediklerinizi sindirmek isterseniz, önce Zahter çayı veya Türk kahvesi içip, Menengiç kahvesini öğleden sonraya bırakmanızı da tavsiye ediyoruz.Ayrıca bir çay için de ufak bir parantez açalım; Zahter çayı. Bu çay bir çeşit yaban kekiği olan zahter otunun kaynatılması ile elde ediliyor. İnsanın içini ferahlatan, lezzetli bir çay olarak molalarınızda sizleri bekliyor.

Gaziantep’te meşhur olan bir diğer kahve çeşidi ise Dibek kahvesi. Zengin kahve kültürünün eşsiz lezzetlerinden Dibek kahvesi ise aslında bilinenin aksine bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Eskiden kavrulan kahve yuvarlak ve iç kısmı çukur olan  taş ya da tahtadan yapılan bir çeşit havana benzeyen “dibek” ismi verilmiş geniş kaplara konur ve bir tokmakla ince bir kıvama gelene kadar ezilirmiş. Tam olarak da Türk kahvesi gibi pişirilirmiş. Bu yöntemle ortaya çıkmış Dibek kahvesi, zaman içinde çok sevilmiş ve benimsenmiş. Siz de bu eşsiz lezzetin tadına bakmak isterseniz Gaziantep sokaklarında birçok alternatif bulabilirsiniz.

Şehirden ayrılmadan zamanını geldiğindeyse son kez menengiç kahvenizi çektirip yanına da sevdikleriniz için seçeceğiniz Ömer Güllü baklavalarıyla hediyelik alışverişinizi de yapabilirsiniz.

Gazi Antep Baklavası


Yukarı