16 Aralık 2019  |  Ustadan Tavsiyeler

Osmanlı'dan Gelen Miras: Su Böreği

Yüzyıllardır sofralarımızı süsleyen su böreğinin hikayesini biliyor musunuz?

Türk mutfağında en sevilen böreklerden biri kuşkusuz su böreğidir. Osmanlı döneminden bizlere kalan eşsiz lezzetlerden biri olan su böreği; Ömer Güllü kalitesiyle de börek hayranlarına sunuluyor. Peki bu çok sevilen lezzetin hikayesini biliyor muydunuz?

Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.

Türkler göçebe hayatı sürdürürken yufkanın arasına farklı yiyecekler koyarak bunları pişirmeyi tercih ederdi. Bu kültür yıllarca devam ettirildi ve Osmanlı mutfağında da bu yöntemle yapılan baklava ve su böreği gibi birçok lezzet yer aldı. Su böreği, yurdumuzun pek çok yerinde farklı içlerle yapılan bir börek çeşidi. Eski kaynaklara göre çıkış yeri Kırşehir olarak gösterilse de farklı şehirlerin mutfaklarında da su böreğinin izlerine rastlamak mümkün. 

Yazılı kaynaklara bakıldığında,  1844 yılında Mehmet Kamil’in yazdığı “Melceü’t Tabbahin” yani “Aşçıların Sığınağı’ adlı kitapta su böreğinin tarifini bulabilirsiniz . Marianna Yerasimos’un yazmış olduğu “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kitapta da 19.yüzyılda Osmanlı mutfağında su böreğinin sıkça tercih edildiğini ve bu böreğin en belirgin özelliğinin bol yumurtalı, kalınca yufkalarının tepsiye dizilmeden önce suda haşlanması olduğunu görüyoruz. Bu kaynaklara baktığımızda su böreğinin en az 200 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz.

Su böreğinin Türk kültüründe de önemli bir yeri var. Günümüzde bile bayram, sünnet, kına, nişan gibi etkinliklerde misafirlere ikram ediliyor. Eskiden ise evliliklerde de büyük bir rolü varmış. Kayınvalideler gelin adaylarına su böreği yaptırır, eğer börek düzgün açıldıysa gelinin oğullarıyla evlenmesine izin verirlermiş. Eğer gelin adayı su böreğini düzgün şekilde açamazsa, güzel açmayı öğrenene kadar düğün yapılmazmış. Bu da su böreğinin aslında yapımının ne kadar zor ve maharet isteyen bir börek olduğunu bize kanıtlıyor.

İyi su böreğinin püf noktalarından biri; hamurunun incecik açılması. Kat kat ince hamurunun özenle açılmasıyla Antep baklavasına büyük benzerlik gösteriyor. Antep baklavası denince akla ilk gelen isimlerden olan Ömer Güllü, tıpkı baklavada olduğu gibi geleneksel tariften şaşmayıp özenle açılan hamurlarla su böreğinin en güzelini sizlere sunuyor.

Kaynakça 

Marianna Yerasimos - 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları Yedi :)

Gazi Antep Baklavası


Yukarı