8 Ocak 2021  |  Baklava Hakkında

Kaliteli Baklava Aldığınıza Emin Olun

Görme, duyma, dokunma, koku alma ve tat alma duyularımız bize yemeklerin şekli, dokusu, tadı, gevrekliği ve sıcaklığı hakkında bilgi verir. Kaliteli baklava aldığınıza emin olmanın yolu onu 5 duyunuzla algılamanızdan geçer.

Görme, duyma, dokunma, koku alma ve tat alma duyularımız bize yemeklerin şekli, dokusu, tadı, gevrekliği ve sıcaklığı hakkında bilgi verir. Kaliteli baklava aldığınıza emin olmanın yolu onu 5 duyunuzla algılamanızdan geçer.

Görme Duyunuzu Kaliteli Baklava Testiniz İçin Harekete Geçirin

Görme duyusu göze hitap eden ve en çok kullanılan duyudur. Aç olduğunuzda yemek fotoğraflarına bakınca otomatik olarak uyarılırsınız. Görme duyusu, kararlarımızı kesin bir şekilde etkiler. Restoranlar ve pastaneler arasından seçim yaparken, aslında renklerinden, boyutlarından ve şekillerinden etkilenerek yiyeceklere lezzet yükleriz. İyi bir baklava nasıl görünmelidir? Baklavanın rengi kendini gösterir. İyi bir baklavanın rengi altın sarısı olur.

Kaliteli Baklava Kokusu

Sahip olduğumuz en güçlü duyumuz koku duyumuzdur. Koku alma reseptörleri doğrudan sinir sistemi ile bağlantılıdır ve kokular hemen beyne ulaşır. Bazı yiyecekler çok lezzetli olsalar da, cazip olmayan kokularından dolayı pek hoş görünmeye bilirler. Çünkü beyin bu tür kokular ile rahatsızlık hissini ilişkilendirir. Koku, şüphesiz yiyecek seçiminde en etkili seçim aracımızdır. Çünkü hoş gelmeyen bir koku her zaman bir bozulmuş bir gıda olduğunu anlamına gelmez. Konu baklava olunca, sadeyağ ve fıstık kokusunu almalısınız. Evet, kaliteli baklava mis gibi sadeyağ kokusuyla koku duyunuzu harekete geçirir.

Dokunma Hissi

Yiyecek seçimlerinde önemli bir rol oynayan başka bir duyu da dokunmaktır. Tatlınıza kaşığınızla dokunduğunuzda, onun fazla yumuşak olması veya dağılması bir isteksizlik yaratabilir. Dokunma duyusu,aynı zamanda tadına bakacağınız tatlının pişimi hakkında da bilgi verebilir. Mesela, tam kıvamında pişmiş bir baklavaya çatalla dokunulduğunda dağılmaması gerekir. Ayrıca gıdanın dil, yanaklar, damak ve dişlerle teması da çok önemlidir. Kaliteli baklava, ısırdıktan sonra ağzınızda dağılmalıdır.

İşitme

İşitme, beslenmeyle çok az ilgisi olan bir duyu olarak düşünülmektedir. Ancak, çiğnemek, bir yiyeceğin taze ve gevrek olup olmadığını hemen algılamamızı sağlayan sesler üretir. Yemek anına eşlik eden arka plandaki melodileri küçümsemeyin. Kaliteli baklava yufkası incecik ve tam kıvamında pişmiş olmalıdır. Böylece çatalınızı batırdığınızda bir hışırtı duyabilirsiniz.

Tat

Dört temel parametre ile tatlar ölçülebilir: dilin ön kısmı tatlıyı algılayan bir reseptör ile donatılmıştır , arka taraf acıyı hisseder. Yan alanlar tuz ve aside duyarlıdır . Bir yemeğin tadının iyi mi yoksa kötü mü olduğunu belirlemenin bir kuralları yoktur, çünkü her birimiz farklı algılara sahibiz. Kaliteli bir baklavanın şekeri tam kararında olmalı, damakta aşırılık hissi bırakmamalıdır.

Bundan sonra kaliteli bir baklavanın tadını bizzat kendiniz test edebileceksiniz.

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları Yedi :)

Gazi Antep Baklavası


Yukarı