16 Aralık 2019  |  Baklava Hakkında

Gastronomi Turizminin Bir Numaralı Adresi: Gaziantep

Gastronomi turizmi gıda keşfi için yapılan seyahatlere verilen genel isimdir. Antep bu turlarda haklı bir yoğunluğa sahiptir. 

Güneydoğunun incisi Gaziantep, son yıllarda Türkiye’nin en önemli turizm duraklarından da biri oldu. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra eşsiz mutfağıyla da gastronomi turizmi denince Türkiye’de belki de artık akla gelen ilk şehir Gaziantep.

Gastronomi turizmi veya yemek turizmini kısaca özetlemek gerekirse, gıdanın keşfedilmesi amacıyla yapılan seyahatlerdir. Son yıllarda turizm deneyiminin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Gaziantep’in zengin mutfağı sayesinde bu tarz bir turizmin en gözde adresi olması aslında pek de şaşırtıcı değil. (1)

Tarihi açıdan da turistlerin büyük ilgisini çeken Gaziantep, aslında yemeklerindeki zenginliği de bu tarihi mirastan almaktadır. 6000 yıllık tarihin getirdiği zenginlik, coğrafi konumun getirdiği iklim koşulları, ticaret merkezi olmasından dolayı oluşan malzeme çeşitliliği Antep mutfağının özgün çeşitler içermesine olanak sunmuştur (2). Ayrıca yörede pek çok farklı milletten insan olması, farklı kültürlerin birleşmesine sebep olmuş ve bu farklı kültürlerin getirdiği zenginlik Antep mutfağına da yansımıştır. (3)

Antep yöresinde yetişen bitkisel ve hayvansal gıdalar da bu bölgenin coğrafyasından etkilenmiştir  ve burada yapılan yemeklere farklı bir tat katmaktadır (3). Bu yüzden Antep yemekleri farklı bölgelerde yapılsa bile Gaziantep’teki kadar lezzetli olamaz. Çoğu insanın bizzat Gaziantep’e yemek yemek için gelmesinin temeli aslında budur.

Antep mutfağının çok zengin olması nedeniyle, bu bölgeye yemek yemek için gelen turistlerin çoğu zaman kafası karışır. Çünkü hangi yemekten başlayacaklarına karar vermekte zorlanırlar. Bu yüzden şehirde yemek turları düzenleyen birçok kurum bulunmaktadır. Bu turlarda genellikle günde 5-6 öğün yemek yenilmektedir.

Gastronomi turizmini desteklemek adına kentte çeşitli festivaller de gerçekleştirilir. Bunlardan bazıları ise:

·         GastroAntep - Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali

·         Nizip ilçesinde düzenlenen Antep Fıstığı Festivali

·         Şehir merkezinde düzenlenen Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali

·         İslahiye Üzüm ve Biber Festivali

·         Gaziantep Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Geleneksel Nar Ekşisi Festivali

·         Gaziantep Yeniden Yerel Lezzetler Festivali

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de son yıllarda Gaziantep’in bir gastronomi şehri olması için çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu çabaların karşılığında 2015 yılında Gaziantep, gastronomi alanında UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağına” dahil edilmiştir. Bu özelliğiyle Gaziantep Türkiye’de de öncü bir şehir konumundadır.

Peki Gaziantep’e geldiğinizde birbirinden eşsiz lezzetleri yemeye nereden başlamalısınız? Bu sorunun gerçekten o kadar fazla cevabı var ki… Yine de birkaç tavsiyede bulunalım. Yöre halkı genelde güne saat 05:00 – 06:00 sularında beyran ile başlar. Kahvaltı daha sonra katmer ile de devam eder. Elbette bütün öğünlerde Antep’e özgü çeşitli mezeler de yer alır. Öğle vaktinden sonra seçenekleriniz daha da artmaya başlar. Hem öğlen hem de akşam yemeğinde;  Gaziantep lahmacunu, Ali Nazik, kıyma kebabı, patlıcan kebabı, simit kebabı, içli köfte, ciğer gibi lezzetleri yiyebilirsiniz. Et yemek istemeyenler için nohut dürümü gibi seçenekler de mevcuttur elbet. 

Peki tüm bu lezzetleri yedikten sonra ne ile taçlandırmak gerekir? Elbette harika bir tatlı ile… Antep baklavası, şöbiyet, bülbülyuvası gibi tatlıları tüm öğünlerden sonra ve öğün aralarında ağzınızı tatlandırmak için yiyebilirsiniz.

Gastronomi turizmi vesilesiyle Gaziantep’e gelenlerin hayran kaldığı pek çok mekan var. Baklava severlerin en çok uğradığı mekanlardan biri de Ömer Güllü.  Baklavalarının eşi benzerini başka hiçbir yerde bulamayacağınız Ömer Güllü’nün Gaziantep’te 9 farklı şubesi bulunuyor. Ancak Ömer Güllü lezzetlerini Antep dışında tatmak isteyenlerin de online siparişlerini Türkiye’nin her yerine  ulaştırabiliyor.

Kaynakça 

1. Culinary tourism 

2. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi - Gaziantep Dünya Gastronomi Şehri Oldu 

3. Gastronomi turizmi 

Gazi Antep Baklavası


Yukarı