11 Ekim 2020  |  Ustadan Tavsiyeler

Antep'e Yolunuz Düşerse

Gaziantep bir güne sığmaz ama biz sizler için rotayı oluşturduk.

Ömer Güllü baklavalarının kalbinin attığı yer Gaziantep’te, enfes lezzetlerin dışında insanı büyüleyecek o kadar çok yer var ki bir gelen bir kez daha gelmek istiyor. Antep’e gelir gelmez şehrin bölge şartlarına göre gelişmişliği ve modernliği ziyaretçileri şaşırtırken, tarih kokan sokakları gezenleri adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor. Kentin zengin kültürel mirası, İpek ve Baharat yolları gibi kervan yollarının önemli bir geçiş noktası olmasından ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmasından besleniyor. Gaziantep’te önemli kervan yollarının varlığı sayesinde; kervanların konaklaması için inşa edilmiş hanlar, hamamlar, imarethaneler, açık hava müzeleri bulunuyor. Görülebilecek bunca tarihi zenginliğin yanı sıra, kentin kültürel zenginliğini sergileyen oldukça önemli birçok müze de bulunuyor. 

Gezi rotasının başlangıcı olarak müze gezmeyi tercih edenleri, bu konuda oldukça fazla seçenek bekliyor.Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep Atatürk Anı Müzesi Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi ve Gaziantep Savaş Müzesi gibi çok çeşitli müzelerin arasında eserleriyle en çok dikkat çeken Zeugma Mozaik Müzesi de kesinlikle gidilmesi gereken adreslerden. 2011 yılından beri Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi unvanına sahip bu müzede, Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucu bulunan mozaikler aslına uygun bir yerleşimle dönemin dokusunu ziyaretçilere taşıyor. Kentin hikayesi ise oldukça eski bir tarihe dayanıyor. Mozaiklerin ev sahibi Zeugma Antik Kenti’nin  Büyük İskender’in generali I.Selekos Nikator tarafından kurulduğu biliniyor. 

Meraklılarının gidip ziyaret edebileceği kent, Gaziantep’e bağlı Nizip ilçesinin Belkıs köyünde bulunuyor. Eğer bir tarih severseniz, bu açık hava müzesi sizi kesinlikle kendine hayran bırakacak! Roma İmparatorluğu hakimiyetine girip Zeugma olarak değiştirilene kadar kurucusunun adıyla anılan kent, Antik Çağ’ın en önemli mozaik, heykel ve kabartmalarına ev sahipliği yapıyor. (1)Ayrıca kent, dünya çapında ünlü olan“Çingene Kız” mozaiğiyle de oldukça büyük bir üne sahiptir. Çingene Kız’ın gözleri öyle etkileyicidir ki hangi açıdan bakılırsa bakılsın, kişiyi takip ediyormuş hissi yaratır.  

Gaziantep’te her zevke göre müze mevcut. Şehrin en çok ziyaretçi alan ve misafirlerine eğlenceli anlar yaşatan bir diğer müzesi Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi de kesinlikle görülmeye değer. Çocuk misafirlere olduğu kadar yetişkinlere de özel bir deneyim yaşatan bu müzeye 7’den 70’e herkese hitap ediyor.Ziyaretçilerin kalbinde nostalji rüzgarları estiren bu müze, 1700’lü yıllardan beri varlığını devam ettirerek tarihi dokusunu da korumayı başarmış Şahinbey semtindeki eski bir evde bulunuyor. Kuruluşu ise 2013 yılında Sunay Akın’ın önderliğinde gerçekleşmiş. (2)Çocuk yaşam kültürünü koruyup yaşatmayı, sonraki nesillere aktarmayı amaçlayan müze, içinde yıllar boyunca her yaş grubunun sahip olduğu oyuncakları sergileyerek mekanı masalsı bir oyun evine çeviriyor. Ziyaretçilerine saatlerce hiç sıkılmadan gezeceği ve kendilerini çocukluğunda bulacakları bir deneyim sunuyor.

Müzelerden yorulanlar genelde gün ortasında keyifli bir kahve molası vermeyi tercih ediyor. Ancak konu Gaziantep olunca, gözler kahvenin yanında bir de tatlı arıyor! Antep’e özel eşsiz bir baklava deneyimini en iyi şekilde sunan Ömer Güllü Baklavaları, gezi arasında hoş bir kaçamak yapmak isteyenleri memnuniyetle bekliyor. Ziyaretçiler, Ömer Güllü tatlılarıyla damağını lezzet, içlerini enerjiyle doldurduktan sonra gezisine kaldığı yerden devam ediyor.

Gaziantep, rotasını müzelerden alıp açık havaya çevirmek isteyenler için de en uygun alternatiflere sahip. Çağlardan beri birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan, Mezopotamya ile Akdeniz’in arasında bulunan Antep, antik çağlardan günümüze canlılığını, dinamikliğini ve zengin kültürünü koruyan bir şehir.Bu yüzden müzelerinin yanı sıra şehrin her noktası görülmeye değer kültürel zenginliklerle dolu. Tam anlamıyla bir görsel şölen diyebiliriz...

Açık hava müzesi olarak adlandırılabilecek hanları, hamamları, camileriyle ve bahçeleriyle gezi rotalarının vazgeçilmezi haline gelen Gaziantep, aynı zamanda tarihi zenginliğiyle Arkeoloji Müzesi’ni de büyük ölçüde besleyen bir kale olan Gaziantep Kalesi’ne sahip. Tüm heybetiyle ziyaretçilerini bekleyen bu kale, M. S. II. ve IV.yüzyıllarda, Roma döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edilip zaman içinde genişletilmiş. 

Tarih dolu bu baş döndüren geziye dinlenme molası vermek isteyenleri, Antep’in modern hayatıyla harmanlanan yöreye özgü ürünlerle dolu bir çarşı bekliyor.Tarihi evleri ve sokakları arasında kaybolurken, ahşap kaplamalı dükkanları ve taş sokaklarıyla Tarihi Kentler Birliği’nin Başarı Ödülü’ne layık görülen Bakırcılar Çarşısı hediyelik eşya alışverişleri için keyifli bir alternatif sunuyor. Gaziantep’e gelen ziyaretçiler kendilerine anı olarak, sevdiklerine de hediye olarak birçok ürünü buradan alıyor. 

Ayrıca doya doya alışveriş yapmak isteyenlerin bir diğer adresi ise; ürün çeşitliliği ve uygun fiyatlarıyla Alamacı Pazarı olarak da bilinen Elmacı Pazarı. Burası güler yüzlü esnafın karşılamasıyla birçok farklı Antep lezzetine ulaşılabilecek, hediyelik eşyalara da göz gezdirebilecek, çok çeşitli ürünlerden oluşan, turistlerin gözdesi olan bir alışveriş durağı!

Alışverişlerden sonra artık dinlenme vakti diyenleri Antep’in enfes lezzetleri bekliyor. Kebap çeşitlerinden, içli köfteye; yuvalamadan, beyrana kadar birçok yöresel lezzet gezi severlerin sofralarını şenlendiriyor.

Yemeğin üzerine de bol taze fıstıklı, taptaze bir tatlı iyi gitmez mi? Elbette gider! Tatlı bir yorgunluğun üzerine Ömer Güllü baklavalarıyla geziler daha da tatlandırılıyor. Siz de Gaziantep gezilerinizde sonra Ömer Güllü lezzetleriyle tatlı keyfini de en iyi şekilde çıkarabilir, şehirden ayrılmadan bu lezzeti yanınızda götürmek için paket olarak da alabilirsiniz.

Damaklarda birbirinden güzel yüzlerce farklı lezzet bırakacak Gaziantep, kültürel mirası ve görsel dokusuyla ziyaretçilerine eşsiz deneyimler yaşatmaya devam ediyor. Gelen her misafirinin yüzünde kocaman bir tebessüm bırakarak onlara veda ediyor.


Kaynakça 

1- Gaziantep Oyuncak Müzesi

2- zeugma.org.tr

3- Gaziantep Kalesi 


 

Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları Yedi :)

Gazi Antep Baklavası


Yukarı