Baklavamız gerçek lezzetini taş fırında, odun ateşinde bulur. Ama herkes taş fırında baklava pişiremez. Taş fırının her noktası sabit sıcaklıkta olmadığından tepsileri sürekli döndürmek gerekir. Doğru anda ve doğru yönde. Bunu baklavanın rengindeki en küçük değişimi saniyeler içinde fark ederek müdahale eden baklava ustalarımız yapar. İşte o ustalar kolay yetişmez. Çıraklıktan itibaren en az on yıllık azim ve gayret ister.

Baklavacılığın okulu burası

Sadece baklava yapmıyoruz, baklava yapmayı öğretiyoruz. Ahilik esasına dayalı çıraklık-kalfalık-ustalık silsilemiz Güllü Çelebi'den beri devam ediyor, Türkiye'nin en iyi baklava ustaları 140 yıldır bizden yetişiyor. Gururluyuz ve doğrusu, 1600 m2lik yeni üretim tesisimizin hizmete girdiği 2003'ten bu yana bu konuda daha da iddialıyız.

Taş fırında pişer, ustalık ister.

Baklavamız gerçek lezzetini taş fırında, odun ateşinde bulur. Ama herkes taş fırında baklava pişiremez. Taş fırının her noktası sabit sıcaklıkta olmadığından tepsileri sürekli döndürmek gerekir. Doğru anda ve doğru yönde. Bunu baklavanın rengindeki en küçük değişimi saniyeler içinde fark ederek müdahale eden baklava ustalarımız yapar. İşte o ustalar kolay yetişmez. Çıraklıktan itibaren en az on yıllık azim ve gayret ister.

Unu özel, yağı özel, kaymağı özel

Baklava yufkalarımız incecik açılır. Işığı geçirecek kadar ince. Bunu sağlayan kullandığımız undur. Gaziantep yöresinde yetişen sert buğdaydan üretilen özel bir un. Kullandığımız yağ da özeldir: Sadeyağ. Yöredeki koyun ve keçilerin sütünden yapılan tereyağının eritilerek saflaştırılmasıyla elde edilir. Baklavamızın kaymağı da yine yöreden elde edilen süte yöreden elde edilen nişastanın katılmasıyla yapılır.

Antep fıstıklarının en güzeli

Baklavamıza girebilecek fıstık bellidir. Elbette ki dünyanın en güzel fıstıklarının yetiştiği Gaziantep yöresindendir. Ama yetmez. Turfandayken, yani parlak zümrüt yeşili rengi, yoğun ve zengin aromasıyla lezzetinin zirvesindeyken toplanması gerekir. İşte o zaman ona boz fıstık denir. Baklavamızın benzersiz lezzeti en başta bu fıstıktan gelir.

Beş Duyuyla Kalite Testi

Baklava insanın beş duyusuna hitap eder...

GÖRME: Baklava altın sarısı olmalı, diri görünmeli, parıldamalı.
DOKUNMA: Baklava dokunduğunuzda değil ağızda dağılmalı.
İŞİTME: Yufkası ince ve iyi pişmiş olmalı, çatalı batırdığınızda bir hışırtı duyulmalı.
KOKLAMA: Sadeyağ ve fıstık (ya da ceviz) kokusu gelmeli.
TATMA: Şekeri tam kararında olmalı, iç baymamalı.

Baklava ve daha fazlası

Yaş ve kuru baklava, havuç dilimi, özel kare baklava, şöbiyet, bülbül yuvası ve dolama en sevilen şerbetli tatlılarımız. Ancak diğer çeşitlerimizde de onlarda olduğumuz kadar iddialıyız. Baklavamızı tattıysanız Antep fıstığımızı, fıstık ezmemizi, fıstıklı ve sade kurabiyelerimiz ile enfes suböreğimizi de mutlaka denemek isteyeceksiniz.

Alışverişe Başla


Yukarı