7 Nisan 2021  |  Baklava Hakkında

Baklava Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Baklava satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar bu yazıda!

Tadıyla ayrı, kokusuyla ayrı lezzeti ile apayrı bir şölen olan baklava, sadece bayram sofralarının değil tüm sofraların en sevilen tatlısı. Geçmişten bugüne Gaziantep yöremizin en önemli geleneklerinden biri olan baklava, şerbetinden içerisinde kullanılan malzemesine, yapılış tekniklerinden paketlenmesine kadar her aşamada özen, dikkat ve tecrübe gerektiren hassas bir üründür. Ancak maalesef piyasada özellikle Antep baklavası adı altında gerçek baklavadan uzak birçok baklava çeşidi bulabilmek mümkün. Bu tip bir durumla karşılaşıp lezzetsiz baklava tüketmemek için baklava satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için sıraladık.

Baklava Satın Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

İyi bir baklava daha görüntüsü ile size iştah veren baklavadır. Görüntü mutlaka kendini belli edeceği için her yeri eşit kızarmamış ve rengi altın sarısı olmayan, parıldamayan baklavayı en başta elemelisiniz. Eski ustaların 24 ayar altın rengi olarak tanımladığı bu görüntü dışında şerbet de iyi baklavayı belli eden ikinci unsurdur. Baklava şerbet içinde yüzmemeli, tepsinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmemelidir. Eğer boş alanlar şerbet içinde kalmışsa baklavanın ağır çekmesi için fazla şerbet verildiği anlamına gelir bu da baklavayı hem kilo hem de tat olarak ağırlaştırarak kalitesizleştirir.

Baklavanın kaliteli olduğunu belli eden diğer bir nokta ise çatalı batırdığınızda kulağınıza gelen çıtırtısıdır. Eğer baklavaya çatalı batırdığınız an çıtırtı sesi duymuyorsanız o baklavayı almaktan vazgeçin çünkü gerçek antep baklavası yufkaları usta bir el tarafından incecik açılmış ve mutlaka iyi pişirilmiş olmalıdır. Çıtırtı sesi dışında baklavaya elinizle dokunduğunuz an dağılıyorsa yine oradan uzaklaşmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Baklava dokunulduğunda değil ağızda dağıldığında makbuldür. 

Gelelim gerçek baklavayı ayırt edebileceğiniz son iki püf noktasına. Baklavayı ağzınıza götürmeden önce kokladığınızda burnunuza yoğun bir Antep fıstığı ile nefis bir sade yağ kokusu gelmiyorsa, yediğinizde ise baklava ağzınızda dağılmıyor, damağınızda tüm tatları bırakmıyor, şerbetiyle içinizi bayıyorsa aldığınız baklava kalitesinin düşük olduğunu anlayabilirsiniz. 

Güllüoğlu Ömer Güllü Baklava olarak gerçek Gaziantep baklavasını nesiller boyunca süre gelen bir tecrübe ile müşterilerimize aktarıyoruz. Sadece yağı ve fıstığı değil kullandığımız tüm ürünler ile Türkiye'nin en kaliteli baklava ve tatlı çeşitlerini sunduğumuz Gaziantep’te bulunan şubemizden ya da online baklava satış sitemiz üzerinden Gaziantep’ten baklava siparişi verebilir, sevdiklerinize 5 duyuya hitap eden, tadına doyamayacakları lezzet çeşitlerimizi armağan edebilir, özel günlerinizi bizimle tatlandırabilirsiniz.

Gazi Antep Baklavası


Yukarı